dinsdag 16 juli 2013

Over flexwerken en kikkererwten

Bij Viva Las Vega's werken we zonder vast kantoor. Het blijkt een nieuwe trend te zijn, lekker flexwerken. We vergaderen bij mensen thuis, spreken online af via Skype en Google Hangouts en zitten overdag bij lunchrooms met een laptop en soja latte. Dat laatste is ontzettend handig, want wat is leuker dan elke week te kunnen lunchen bij een andere lunchroom?
Mijn persoonlijke favoriet is Beter en Leuk in Amsterdam-Oost. Hun menukaart staat bol van de plantaardige opties. Lekkere vegan wraps, soepjes, taarten, smoothies… Of je er nu wilt brunchen met een zoete scone of als vieruurtje een chai latte met bananenbrood wilt proeven, het is allemaal mogelijk. Vanochtend wilde ik weer er een dagje werken. Aangekomen bij de Wibautstraat bleek ik voor een dichte deur te staan. Maandag is de wekelijkse sluitingsdag, balen! Dan maar naar de Bagels & Beans een straat verder.

Bagels & Beans voelt -ondanks het feit dat het een keten is- als de typische gezellige lunchroom om te hoek. Er is duidelijk nagedacht over het imago en het personeel lijkt geïnstrueerd om exact om de 10 minuten langs je tafeltje te komen met de vraag of alles naar wens is. Dat laatste is goedbedoeld, maar kan vervelend zijn als je er om de haverklap je gesprek voor moet onderbreken. Terwijl ik op de houten bankjes zit, omringd door muurschilderingen vol koffiebonen en koninklijke bagels, begint een licht hongergevoel te knagen. Maar wat voor plantaardigs heeft Bagels & Beans eigenlijk op de kaart? De inspectie van de menukaart is enigszins teleurstellend. Op het eerste gezicht is alleen de bagel met hummus volledig plantaardig. Op het gebied van vegan drankjes scoren ze wel hoog: lekkere verse fruitsapjes, koffie- en chocoladecreaties met sojamelk, een uitgebreid theeassortiment en zelfs een nieuw soort dadelsnoepje gehuld in pure chocolade.

Voor de zekerheid vraag ik toch nog even om de andere vegan opties bij het meisje dat voor de 3e keer breed glimlachend langs mijn tafel loopt. Ze kijkt wat verschrikt als ze het woord 'vegan' hoort en snelt naar de keuken om te polsen bij haar collega's. Als ze terugkomt heeft ze goed nieuws. Ik kan kiezen uit maar liefst twee bagels: eentje met jam en eentje met avocado. 'En die met hummus dan?' vraag ik nieuwsgierig. 'Nou, volgens mijn collega's zitten daar kikkererwten in en dat is natuurlijk wel dierlijk.' Ik moet me bedwingen om me niet te verslikken in mijn bananensapje. Tussen twee ongehouden lachstuipen door vraag ik 'Ohja, van welk dier dan?' Ik zie haar denken en haar lippen vormen de eerste lettergreep 'kik....' Dan wordt ze rood en stottert ze dat ze het toch nog even extra gaat checken in de keuken. Bij terugkomst heeft ze dankzij mij een wijze les geleerd: kikkererwten komen niet uit de kikkerpoel, maar uit de wondere wereld der peulvruchten. Ik bestel een bagel met hummus en avocado. Weer een mythe de wereld uit. Waar flexwerken al niet goed voor kan zijn.

Veerle Vrindts
Is oprichter van Stichting Viva Las Vega's
Verwacht over een maand haar eerste kindje
Eet graag buiten de deur bij vega(n) lunchtentjes
Maar geniet nog het meest van de zelfgemaakte broodjes van haar vriend

Geen opmerkingen:

Thanks for visiting!