woensdag 12 januari 2011

Biologisch, maar niet heus

Student-reporter onderzoekt aanbod VU-restaurants


Biologisch, maar niet heus

Het biogehalte van de VU-restaurants valt tegen en cateraar Eurest werkt lang niet altijd duurzaam. Dat concludeert student-reporter Veerle Vrindts.

Tekst: Veerle Vrindts.


Wie onlangs in een van de restaurants op de VU heeft gegeten, kon er niet naast kijken. Vele groene posters tonen de hoopvolle boodschap ‘VU en Eurest gaan biologisch vanaf 2010... logisch toch?’ Draagt de cateraar van de VU duurzame voeding écht hoog in het vaandel? Of is het aanbieden van biologische voeding een slimme marketingtruc om de prijzen subtiel de hoogte in te jagen? Bovendien, hoe ‘bio’ zijn de kantinemenu’s in werkelijkheid?

Samen met enkele milieubewuste medestudenten bezocht ik het restaurant van het hoofdgebouw. Eurest beloofde op haar website naast biologische voeding ook Fair Tradeproducten, extra aandacht voor dierenwelzijn en lokale voeding. Onze verwachtingen waren dus hoog.
“Welke warme maaltijden zijn biologisch?” vroegen we een restaurantmedewerker. Zijn antwoord was ontnuchterend: “Sorry, dat hebben we hier niet.” Zowel de vlees-, vis- als vegetarische maaltijden bestaan uit ingrediënten uit de niet-biologische landbouw. Dat betekent concreet dat de groente die je in de kantine eet, chemisch bespoten werd en de dieren op een erg klein oppervlak leefden waar ze gevoed werden met groeihormonen en medicatie. Als je hier niet aan wilt meewerken, moet je geen warme maaltijd van Eurest eten.

Bedroevend leeg
Een koude biologische maaltijd dan? Pas bij de broodsectie botsten we op een eko-label. Eén van de broodjes, een vers geurende bruine bol, bleek bio. Ook bij de ‘dubbele boterham’ vonden we een biovariant. Die mocht op ons dienblad. Al de andere broodjes hadden een minder duurzame oorsprong. Ook bij de dranken vonden we één biologische smoothie en één biologische frisdrank. Verder volgden een biologische appel en peer, één biokoekje en een reep fairtrade chocolade. De miniverpakkingen suiker, ketchup, mosterd en mayo droegen ook een eko-label, de patat dan weer niet. De verpakkingen melk en karnemelk waren wel volledig biologisch, maar in pure koeienmelk had geen van ons echt trek. Het dienblad bleef bedroevend leeg en koud.

Groeiend bio-aanbod
Ik stelde de vraag aan Christianne van Rijn (VU) en René Niemarkt (Eurest). Van Rijn beheert het contract tussen VU en Eurest en schrijft de nieuwsbrieven met VU-catering informatie. “Het biologisch aanbod in de VU-restaurants is erop vooruitgegaan sinds vorig jaar”, vertelt Van Rijn. “In vier maanden tijd is het aandeel biologisch assortiment gestegen van vier procent naar twaalf procent.” Op het eerste gezicht inderdaad een interessante stijging. De twaalf procent was vooral te danken aan de biologische melk en kleine producten zoals ketchup, mayo en suiker. Ironisch eigenlijk, want de bio-sauzen worden elk apart in plastic minidoosjes verpakt. Handig, dat wel, maar duurzaam? Op de vraag of de verwerkte melkproducten in de maaltijden dan ook biologisch waren, was het antwoord negatief. In het kader van verantwoord ondernemen heeft Eurest wel besloten het bestaande mineraalwater uit de schappen te halen en te vervangen door een ander merk plastic flesjes. Wat dit merk volgens Niemarkt ‘verantwoord’ maakt is het feit dat het waterbedrijf een kwart van opbrengst aan drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden geeft. Zelf vraag ik me dan af of een plasticberg vermijden door de aanleg van drinkfonteintjes op de VU geen effectievere en duurzamere oplossing zou zijn.

Te duur
Toch is het niet gepast om alleen met de vinger naar Eurest te wijzen. “We willen en kunnen wel honderd procent biologisch gaan, graag zelfs”, vertelt Niemarkt, “Het probleem is dat de consument vaak niet bereid is meer te betalen. Een biologisch product is twintig tot dertig procent duurder om in te kopen dan een niet-biologisch. Veel mensen zijn niet bereid dat extra inkooppercentage te betalen. Tot nu toe hebben we gezocht naar producten die zonder prijswijziging aan het assortiment kunnen worden toegevoegd of een ander product kunnen vervangen. Wij van Eurest stellen de gast centraal. Het is een kwestie van vraag en aanbod.
Bovendien kunnen studenten of medewerkers hun suggesties posten in de ideeënbus in het restaurant”, zegt Niemarkt.

Onverdoofd geslacht
Onder VU-studenten zijn de meningen verdeeld. “Ik ben zelf vegetariër”, vertelt David, bachelorstudent psychologie, “dus ik kan wel regelmatig een vegetarisch menu vinden in het restaurant. Ik heb echter ook enkele veganistische vrienden en die vinden bijna niets zonder dierlijke producten erin.”
Thomas, bachelorstudent International Business Administration, stoort zich aan de plastic waterflesjes en de ‘oneerlijke’ koffie in de kantine: “Ik vind het goed dat er in de kantine biologische producten zijn. Ook het fairtrade Ben en Jerry’s ijs is erg lekker. Dat is een goed begin. Maar als de VU echt duurzaam wil zijn, kunnen ze beter werk maken van praktische dingen, zoals afvalsorteerbakken en de aanleg van drinkfonteintjes. En de koffie, die moet gewoon volledig fair trade.” Nina, masterstudent biologie, is teleurgesteld over de nieuwe ontwikkelingen van Eurest: “Sinds kort is er vlees van onverdoofd geslachte dieren (halal) bij de vleeswaren. Ik vind het jammer dat de VU onverdoofde slachtingen steunt. Als dieren gedood worden, kan je ze tenminste een goed leven en een pijnloze dood gunnen”. Bij navraag bij Eurest vertelde Niemarkt dat Eurest onverdoofde slachting geen bezwaar vond: “Als er vraag is vanuit de VU naar halalvlees, dan leveren we dat. Hetzelfde geldt voor koosjer en vegetarische producten.
Ook vertelde Niemarkt dat Eurest geen vissoorten aanbiedt die voorkomen op de rode lijst van de Viswijzer. Over andere vleessoorten gaf Eurest tegenstrijdige informatie. Enerzijds kon het vleesassortiment door commerciele redenen niet biologisch zijn. Anderzijds claimde Eurest producten met een 3-sterren Beter Leven-keurmerk aan te bieden, een label dat de Dierenbescherming alleen toekent aan biologisch vlees en vrije-uitloopeieren.
Eurest gebruikt naar eigen zeggen echter naast vrije-uitloopeieren ook scharreleieren van kippen die nooit het daglicht hebben gezien. Het vlees en de eieren bij Eurest blijven dus een heikel punt.
Wie helemaal zeker wil van een dierenleedvrij, verantwoord menu bij de VU, kan het best kiezen voor een vegetarische maaltijd met een lekker biologisch sapje erbij. Logisch toch?

Reageren?
Mail naar redactie@advalvas.vu.nl.

‘De VU kan beter werk maken van praktische dingen, zoals afvalsorteerbakken en de aanleg van drinkfonteintjes’



Thanks for visiting!